El postoperatori en els animals
Després d'una operació encara hi ha unes hores crítiques en què cal vigilar l'evolució de l'animal
Opinió
Clàudia Sucarrat
Quan podré passar a recollir el meu animal de companyia? Me’l podré emportar aquesta tarda a casa? A partir de quan podrà fer vida normal? Aquestes són algunes de les preguntes que els propietaris ens plantegeu sovint després d’una cirurgia. I perquè entenem la vostra preocupació us volem explicar algunes idees sobre el postoperatori.
Una cirurgia és un procés que implica la manipulació d’estructures anatòmiques per a un fi mèdic, sigui terapèutic, diagnòstic o preventiu. Nosaltres ho treballem cada dia, però per a qualsevol cos suposa un fet traumàtic que requerirà una recuperació a posteriori. Els animals són molt més forts del que de vegades ens pensem, però també són éssers vius i pateixen. Per entendre el perquè és important un postoperatori podem fer un símil amb nosaltres mateixos. Si algun cop hem patit alguna intervenció quirúrgica, el personal mèdic sempre ens recomanen un temps de descans posterior. Així doncs, amb els animals succeeix el mateix.
De vegades tenim la falsa creença que una vegada la cirurgia ha anat tal com s’havia previst, el pitjor ja ha passat. La realitat és una altra. Després d’una operació encara hi ha unes hores crítiques en què cal vigilar l’evolució de la recuperació de l’animal. Per això, des de La Veterinària us avisem que l’animal haurà de restar en observació unes determinades hores. I sobretot, una vegada tingueu l’alta, l’animal no pot recuperar el seu estil de vida de cop i volta. La diferència amb una persona és que no podem explicar a l’animal que ha de mantenir repòs. Per això hem de ser nosaltres els que limitem la seva activitat física. Cal vigilar-lo i cuidar-lo encara amb més delicadesa perquè dia a dia es vagi trobant millor i la recuperació sigui òptima. Una vegada a casa, se li haurà de donar de manera correcta la medicació receptada, així com evitar que es quedi sol durant molta estona, per tal que a la mínima complicació siguem a temps de detectar-la i solucionar-la. El veterinari us dirà quan s’haurà de revisar per garantir que el procés de cicatrització evoluciona correctament. La cicatriu pot portar punts interns reabsorbibles o bé externs que caldrà treure als 8-15 dies.
Per a l’èxit total d’una cirurgia calen uns professionals que diagnostiquin correctament, que tinguin coneixements i experiència suficients per a portar a terme la intervenció, utilitzar la medicació adequada per evitar qualsevol sensació de dolor durant el procés, l’ús de tecnologia avançada que permeti intervencions segures i el menys invasives possibles i, per últim, la cura posterior a l’operació, la qual hauran de portar a terme els propietaris a casa recolzant-se en els consells del veterinari de confiança.
Clàudia Sucarrat és veterinària en cap de La Veterinària de Sarrià